sobota, 3 czerwca 2017

PRZED ZASIANIEM, STRAW! - JAK WYSIAĆ NASIONA KAROBU

 Tak, bo aby karob wykiełkował, musi być najpierw strawiony. Na szczęście nie będę Ci proponować ani połykania nasion szarańczynu strąkowego, ani grzebania w kupie. Matka Natura dała nam inne sposoby na ten owoc...
Karob lub chleb świętojański jest dobrze nam znanym owocem szarańczyna strąkowego lub ceratonii (Ceratonia siliqua) stosowanym jako przyprawa lub przekąska. Ja go spotykałem jedynie w formie suszonej (a nie świeżej). Suche nasiona bowiem nie nadają się już do bezpośredniego siewu, bo nie wchłaniają wody. W naturze są nadtrawiane przez zwierzęta, po czym wydalane ze sporą dawką nawozu, co ułatwia kiełkowanie. Nauka nam mówi: zamoczmy nasiona na godzinę w kwasie siarkowym.
nasiona wyglądające jak duże nasiona arbuza
W sumie czemu nie? Mówię sobie po chwili, ale co to w ogóle jest? 
Internet znowu podpowiada: " nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenowych kwasów siarki, jeden z najmocniejszych kwasów – wszystkie układy o mocy większej od kwasu siarkowego 100% nazywa się superkwasami." 

Teraz się zastanawiam, co za  człowiek wpadł na pomysł moczyć w tym nasiona, obstawiając domowe warunki. 
wyjęcie nasion zabrało mi 30 min!
Na szczęście wujek google pomaga nam znowu. W przypadku, gdy nie zechcemy skorzystać z kwasu siarkowego, istnieje drugie wyjście: gotować nasiona 15 min we wrzątku, ppo czym moczyć 24 godziny. Ja zrobiłem inaczej. Moczę nasiona kilka dni, sieję do włókna kokosowego. Zobaczymy efekt!

 O owocu i samym drzewie jak tylko wykiełkuje!

powodzenia moi dzicy ogrodnicy



P.S. : pamiętajcie, że jeśli nie rozumiecie jakiegoś słowa danej rośliny, zajrzyjcie do dzikiego słownika na stronie głównej: tłumaczę tam prostymi słowami trudniejsze słowa :)

LOSOWY POST:

  • JAK STRAUMATYZOWAĆ KANGURA CZYLI REFLEKSJE O WARSAW ANIMALS DAYS
    29.04.2017 - 3 Comments
    Może wydaje się to trudne, ale im się to udało. Tagi Animals Days pokazały jak się traktuje zwierzęta... "Największe w Polsce targi zoologiczne" odbyły się w kwietniu tego roku w Nadarzynie koło Warszawy. Ostrzegam osoby wrażliwe, że może je…
  • SMACZLIWKA GRUSZKĄ MEKSYKU?
    07.01.2017 - 12 Comments
    Smaczliwka - co to jest? Wszyscy dobrze ją znacie, lubicie o niej czytać, pisać i ją jeść! O czym mówię? młody, biało-przezroczysty liść Awokado nazywane gruszką awokado ze względu na jej kształt. Jest owocem smaczliwki wdzięcznej (Persea…
  • OLEANDER Z NASION
    11.04.2019 - 0 Comments
     Oleander jest piękną ozdobną rośliną ogrodową tworzącą cudne i kolorowe kwiaty. Oczywiście, gdy jest zadbany. Mój oleander o łososiowych kwiatach pochodzi z Włoch, czyli rejonu, w którym występuje bardzo licznie i jest praktycznie wszędzie.…
  • STAY HYDRATED ALBO BĄDŹ JAK CIBORA - JAK ROZMNAŻAĆ CIBORĘ PAPIRUS?
    19.04.2017 - 0 Comments
    Hej! Wracam dzisiaj do tematu cibory, który poruszyłem w poście o moich nowych nasionach. Obiecałem powiedzieć Wam o niej więcej :) Zacznijmy od tego, żebyśmy nie nazywali każdjec cibory papirusem! Bardzo Was o to proszę Każdy papirus…
  • GUJAWA - RAPORT PO ZIMIE
    22.03.2020 - 0 Comments
     Gujawa jest już tak dużą rośliną, że mógłbym mówić o niej jak o krzewie lub małym drzewku. W gruncie rzeczy ma już ponad trzy lata! Nasiona, z których wyrosła posadziłem w styczniu 2017. Tej zimy zaskoczyła mnie na paru płaszczyznach.…