Karob lub chleb świętojański jest dobrze nam znanym owocem szarańczyna strąkowego lub ceratonii (Ceratonia siliqua) stosowanym jako przyprawa lub przekąska. Ja go spotykałem jedynie w formie suszonej (a nie świeżej). Suche nasiona bowiem nie nadają się już do bezpośredniego siewu, bo nie wchłaniają wody. W naturze są nadtrawiane przez zwierzęta, po czym wydalane ze sporą dawką nawozu, co ułatwia kiełkowanie. Nauka nam mówi: zamoczmy nasiona na godzinę w kwasie siarkowym.
nasiona wyglądające jak duże nasiona arbuza |
Internet znowu podpowiada: " nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenowych kwasów siarki, jeden z najmocniejszych kwasów – wszystkie układy o mocy większej od kwasu siarkowego 100% nazywa się superkwasami."
Teraz się zastanawiam, co za człowiek wpadł na pomysł moczyć w tym nasiona, obstawiając domowe warunki.
wyjęcie nasion zabrało mi 30 min! |
O owocu i samym drzewie jak tylko wykiełkuje!
powodzenia moi dzicy ogrodnicy
P.S. : pamiętajcie, że jeśli nie rozumiecie jakiegoś słowa danej rośliny, zajrzyjcie do dzikiego słownika na stronie głównej: tłumaczę tam prostymi słowami trudniejsze słowa :)