wtorek, 13 czerwca 2017

JAK POSADZIĆ AWOKADO?




Polecam wielu osobom zacząć ogrodnictwo z awokado, ponieważ jest to roślina łatwa w uprawie, znana i lubiana. Ale często kończy się na tym, że ta roślina po prostu zniechęca...

Bardzo znaną metodą jest posadzenie awokado na szklance za pomocą wykałaczek. Powiem szczerze, że to jest przereklamowany kit. Nasiono często umiera z przesuszenia (tak, woda bardzo szybko wyparowuje), zarodek zostaje przebity, nasiono gnije, łamię się, i jest wiele możliwych scenariuszy. Metoda, którą zdecydowanie polecę, ma dużą przewagę nad tą "wykałaczkową":




- Jest mniej pracy; - Nie musisz się martwić o to, że nasiono się nie przyjmie; 
- Czas kiełkowania jest skrócony;
- Nie musisz się bać o zarodek;
- Szklanka nie jest ohydna (nasiono normalnie roztacza taki klejek w szklance - wtedy trzeba wymieniać wodę prawie codziennie);
- Rzadziej podlewasz.
 Tu też mógłbym dalej wyliczać :) 

Metoda polega na wsadzeniu nasiona do ziemi. Nie zanurzając całego (około 2/3), grubszą częścią na dół. Utrzymujcie podłoże wilgotne, ale nie przelewajcie. Po jakimś czasie (1-2 miesiące) nasiono pęknie, po czym wyjdzie łodyga wyglądająca jak szparag. Wystarczy się już tylko uzbroić w cierpliwość i poczekać co najmniej dwa miesiące, aby zobaczyć piękne liście :) 

wyraźnie widać pęknięcie
Awokado jest dość nieprzewidywalne – wszystko zależy od nasiona. Raz trafiłem na takie, co już miało wypuszczony korzeń w owocu. Wykiełkowało po tygodniu. To był łut szczęścia, ale zwykle awokado kiełkuje po upływie 2-3 miesięcy. Wszystko zależy od nasiona i pory roku :). 

nasiono po wykiełkowaniu
 Po wykiełkowaniu należy dość często przesadzać roślinę. Celem jest to, aby roślina nie zapuściła się w korzeń (wtedy nie będzie mieć dużych liści), ale żeby też nie miała ograniczeń w postaci za ciasnej donicy. Optymalnie przesadza się awokado, gdy korzenie zaczną wychodzić przez otwory w spodzie donicy. Tak wygląda duża, wyrośnięta dwuletnia smaczliwka (Persea americana - roślina, której owocem jest awokado).




LOSOWY POST:

  • BUBBLE TEA CYTRUSOWE
    23.09.2017 - 0 Comments
    Kolejny przepis wymyślony na spontanie - już coraz lepiej mi wychodzi, nie powiem! W każdym razie jeśli jesteś odrobinę głodny i ciutkę spragniony, to zapraszam! Głównym składnikiem jest tapioka - skrobia z manioku. Najpierw chciałem ugotować…
  • ORGANIZACJA CZASU
    08.02.2019 - 0 Comments
     Nowy Rok Chiński to idealny moment na wznowienie pierwszych noworocznych postanowień. Jest już rok ziemnej świni według chińskiego kalendarza i sam w tym roku zamierzam wreszcie podjąć się tego, co zapowiadam od dawna: blog wreszcie stanie…
  • JAK UPRAWIAĆ WŁASNE NASIONA CHIA?
    06.06.2017 - 0 Comments
    Kochasz te diety cud, dzięki którym tracisz 3 kilogramy tygodniowo, prawda? Mimo, że wszyscy je krytykują i otwarcie się z nich naśmiewają, internet jest  zaśmiecony miliardami bajtów pełnych tego typu głupot. A jak to jest z tymi nasionami…
  • OWOCE NIEŚPLIKA - NEFLE
    13.05.2018 - 0 Comments
     Po raz pierwszy spróbowałem pysznego owocu jakim jest "nefle" podczas wyjazdu do Rzymu. Owoc nieśplika japońskiego. Jak jeść? Jak smakuje? Je się pomarańczowy miąższ otaczający duże nasiona, które wyjmuje się i sadzi. W smaku w…
  • KIWANO Z DONICY, DLA TYCH CO BOJĄ SIĘ EGZOTYKI W OGRODZIE
    25.09.2017 - 0 Comments
    Nie wiem, czy pamiętasz, czym jest kiwano (jeśli nie, przeczytaj sobie to). W każdym razie poleciało w górę, na boki, w dół, w każde strony tak, że HO HO! W gąszczu liści mogę naliczyć więcej niż 5 owoców, jeden już znajduje się w kuchni na…