Lato, lato i po lecie; zaraz jesień, a kto mówi jesień mówi też dynia. Jak dynia to tylko Hokkaido! Najlepsza, najbardziej soczysta i najprostsza w przygotowaniu. Come, come, bo kolejny dziki przepis!
To danie szybko zyskało miano prostego i pysznego, bo każdemu smakowało a przygotowanie trwa chwilę! Idealne na późnoletnie wieczory, chłodne i deszczowe.
Pieczoną dynię, bataty i (albo i nie) ziemniaki w przyprawach przygotujesz w mniej niż pół godziny a upieczesz w godzinę. Możesz je jeść na ciepło i zimno, długo trzymają temperaturę. Mogą być jako dodatek do dania, mogą stanowić też przystawkę lub kolację. Wszystko co potrzebujesz to pół kilo dyni hokkaido, pół kilo batatów i opcjonalnie 25 deko ziemniaków. Do tego olej roślinny (np. ryżowy), paprykę w proszku, pieprz cayenne, oregano i majeranek. Oczywiście też sól i pieprz.
(Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.) To naprawdę bardzo proste danie. Pomocą jest właśnie dynia hokkaido, która ma bardzo cienką skórkę, której nie trzeba zdejmować - tak więc dynie kroisz w pół, wyjmujesz pestki, zcinasz ogonek i kroisz w małą kosteczkę. Pestki możesz zachować i wyłuskać lub posadzić na wiosnę :) Bataty i ziemniaki obierasz i kroisz w kostkę lub talarki: jak kto woli. Warzywa wrzuć do żaroodpornego naczynia, polej olejem, sypnij przyprawami i wymieszaj. Możesz chwilę je zostawić w tej maceracie. Gdy zdecydujesz się już piec, polej tak szklankę wody, aby warzywa nie były suche, i aby się nie przypaliły. Tej wody potem nie będzie, ona wyparuje! A jeśli zobaczysz, że warzywa się przypalają, zmniejsz ogień. Tak piekąc sprawdzaj co 25-30 minut patyczkiem drewnianym czy już zmiękły, a gdy już będą miękkie (zwykle po około godzinie pieczenia), wyjmij z pieca.
Na tym dobranoc i smacznego ! Myślę nad tym, aby zrobić wersje PDF przepisów bez moich opisów z samym przepisem. Jednak celem formy w jakiej ja piszę te przepisy jest to, abyś sam zaczął eksperymentować w kuchni i dodawać swoje składniki :)
Cyprian!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz