środa, 6 września 2017

SZYBKO, SMACZNIE, SEZONOWO. PRZEPIS NA BATATA, DYNIĘ HOKKAIDO I ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH


Lato, lato i po lecie; zaraz jesień, a kto mówi jesień mówi też dynia. Jak dynia to tylko Hokkaido! Najlepsza, najbardziej soczysta i najprostsza w przygotowaniu. Come, come, bo kolejny dziki przepis!
To danie szybko zyskało miano prostego i pysznego, bo każdemu smakowało a przygotowanie trwa chwilę! Idealne na późnoletnie wieczory, chłodne i deszczowe. 

Pieczoną dynię, bataty i (albo i nie) ziemniaki w przyprawach przygotujesz w mniej niż pół godziny a upieczesz w godzinę. Możesz je jeść na ciepło i zimno, długo trzymają temperaturę. Mogą być jako dodatek do dania, mogą stanowić też przystawkę lub kolację. Wszystko co potrzebujesz to pół kilo dyni hokkaido, pół kilo batatów i opcjonalnie 25 deko ziemniaków. Do tego olej roślinny (np. ryżowy), paprykę w proszku, pieprz cayenne, oregano i majeranek. Oczywiście też sól i pieprz

(Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.) To naprawdę bardzo proste danie. Pomocą jest właśnie dynia hokkaido, która ma bardzo cienką skórkę, której nie trzeba zdejmować - tak więc dynie kroisz w pół, wyjmujesz pestki, zcinasz ogonek i kroisz w małą kosteczkę. Pestki możesz zachować i wyłuskać lub posadzić na wiosnę :) Bataty i ziemniaki obierasz i kroisz w kostkę lub talarki: jak kto woli. Warzywa wrzuć do żaroodpornego naczynia, polej olejem, sypnij przyprawami i wymieszaj. Możesz chwilę je zostawić w tej maceracie. Gdy zdecydujesz się już piec, polej tak szklankę wody, aby warzywa nie były suche, i aby się nie przypaliły. Tej wody potem nie będzie, ona wyparuje! A jeśli zobaczysz, że warzywa się przypalają, zmniejsz ogień. Tak piekąc sprawdzaj co 25-30 minut patyczkiem drewnianym czy już zmiękły, a gdy już będą miękkie (zwykle po około godzinie pieczenia), wyjmij z pieca. 


Na tym dobranoc i smacznego ! Myślę nad tym, aby zrobić wersje PDF przepisów bez moich opisów z samym przepisem. Jednak celem formy w jakiej ja piszę te przepisy jest to, abyś sam zaczął eksperymentować w kuchni i dodawać swoje składniki :) 

Cyprian!





LOSOWY POST:

  • KRYĆ SIĘ PRZED ZABÓJCZYM SŁOŃCEM
    31.05.2017 - 0 Comments
    Co z nimi nie tak? Mała kąpiel słoneczna robi z nich poparzeńców! Oczywiście żartuję, bo dokładnie rozumiem całą sytuację!  *ważne*  Pierwszy raz z awokado? Zapraszam Cię tutaj, aby poznać smaczliwkę. Chodzi o to, że jedna z moich…
  • SZYBKO, SMACZNIE, SEZONOWO. PRZEPIS NA BATATA, DYNIĘ HOKKAIDO I ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH
    06.09.2017 - 0 Comments
    Lato, lato i po lecie; zaraz jesień, a kto mówi jesień mówi też dynia. Jak dynia to tylko Hokkaido! Najlepsza, najbardziej soczysta i najprostsza w przygotowaniu. Come, come, bo kolejny dziki przepis! To danie szybko zyskało miano prostego i…
  • NASIONA GINKGO BILOBA
    11.10.2020 - 0 Comments
     Po opisaniu ciekawego drzewa, jakim jest ginkgo biloba, czas przejść do części praktycznej - rozmnażania tego gatunku oraz uprawy przydomowej! Udało mi się znaleźć żeński osobnik ginkgo biloba, który akurat miał na sobie wiele nasion.…
  • CHERYMOJA WCIĄŻ ROŚNIE. JAK WYSIAĆ NASIONA FLASZOWCA PERUWIAŃSKIEGO?
    09.12.2018 - 0 Comments
    Ta piękna, egzotyczna cherymoja... Nieraz gdy przedstawiam moje roliny znajomym, cherymoja podoba im się najbardziej ze wszystkich. czy to ze względu na egzotyczny pokrój, wielkie, żywozielone liście, a może zapach, nie wiem. Cherymoja jest…
  • GDZIE KUPIĆ SMOCZY OWOC? RAZCEJ NIE W POLSCE
    12.06.2017 - 0 Comments
     Smoczy owoc po raz trzeci. Raz biały, raz żółty, teraz różowy. Uzbierałem całą kolekcję! Nie było łatwo! Oczywiście istnieje wiele innych gatunków Hylocereus (o czym już zapewne wiesz, bo czytałeś poprzednie posty o pitahai) - kaktusa…