poniedziałek, 11 września 2017

POMYSŁ NA FIT ŚNIADANIE: ZIOŁOWE KOTLECIKI Z QUINOA


Jeśli ty też masz dosyć budzić się rano, jeść mdłe owsianki albo nudne kanapki, ten przepis jest w sam raz dla Ciebie! Bo powiem szczerze, powstał on na spontanie, kiedy miałem naprawdę dość owsianki, a kanapki mi nie przechodziły przez przełyk. W każdym razie te pyszne pełnobiałkowe, złote kotleciki zajadałem z chęcią! Reszta rodziny również :)

Komosa ryżowa, jej nasiona znane jako quinoa są pełne białka, pożywne i pyszne. Smażone na masełku nabierają chrupkości i złotego koloru. Świeże liście bazylii dają świeżości, suszone zioła nadają kotletom aromatu. Cytryna pobudza, pieprz lekko piecze w język. Zimny pomidor wraz z gorącym kotletem tworzą niepowtarzalny smak!

Zagotuj około 1,5 szklanki wody. Gdy będzie bulgotać, wrzuć 100 gram quinoa, odrobinę masła i 2 łyżki stołowe kaszy kukurydzianej. Gotuj 10 min pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Gdy komosa będzie na tyle ostygnięta, że nie będziesz się parzyć dotykając ją palcami, zacznij dodawać przyprawy: pocięte świeże liście bazylii, suszone oregano, suszoną bazylię, pieprz, sól. Powoli dosypuj mąkę: tyle, aż będzie dało się formować z nich kotlety i nie będą się lepić (około 30 gram mąki). Oddziel żółtko od białka, roztrzep 2 żółtka z niewielką ilością wody. Formuj niewielkie kotlety, taplaj w żółtku i smaż na oleju ryżowym (lub innym zamienniku) 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj ze świeżym pomidorem i listkami bazylii jeszcze ciepłe.

Te kotleciki przez długi czas zapewnią Ci uczucie sytości i dadzą dużo energii na dzień :) 

Smacznego i wysyłajcie zdjęcia swoich dań!!

Cypi!











LOSOWY POST:

  • KRÓLOWA KWITNIE!
    05.04.2017 - 2 Comments
     Witajcie drodzy ogrodnicy :)  Tytuł odwołuje się do poprzedniego posta o marancie - w nim prezentowałem Wam tą ciekawą roślinkę. Dzisiaj znowu zacznę o wiośnie.  Tym razem to maranta stała się jej ofiarą, że tak powiem.…
  • CIBORA ZMIENNA KWITNIE
    24.11.2019 - 0 Comments
    W tym roku po raz pierwszy cibora spędziła lato na dworze. Wiosną przesadziliśmy parę mniejszych sadzonek do jednej dużej doniczki, więc teraz stoi jedna duża doniczka z wielką rośliną! Ostatnio cibora rozmnażana wegetatywnie zakwitła - to temat…
  • JESIENNY DESER ZE ŚLIWKAMI, JABŁKAMI I CYNAMONEM
    03.10.2017 - 2 Comments
    Przepis na to jest banalnie prosty - powstał w wyniku jesiennego głodu na śliwki i cynamon. Najpierw przygotuj:  - śliwki węgierki - cukier trzcinowy - cynamon - gałkę muszkatołową - ekstrakt waniliowy (na etanolu, nie taki tłusty) -…
  • BEZSZELESTNA CZAPLA
    08.04.2018 - 0 Comments
    Słychać chlupot wody, gdzieniegdzie na powierzchni wody ukazują się rybki. Mijam strumyk. Robiąc długi krok, skacząc z brzegu na wielki głaz, zamieram w bezruchu. Ponieważ ona się patrzy na mnie, ja na nią. Stoję oko w oko z czaplą siwą. Jednak…
  • DUŻA GUJAWA
    29.12.2018 - 0 Comments
     Gujawa z nasiona zasłużyła na chwilę uwagi: tak urosła, że teraz to ona króluje na parapecie. Jest najwyższą spośród roślin parapetowych. Chwilę temu była jeszcze taka chuda, taka mała... Dokładnie tak wyglądała ponad rok temu: Dziś…