sobota, 7 stycznia 2017

SMACZLIWKA GRUSZKĄ MEKSYKU?


Smaczliwka - co to jest? Wszyscy dobrze ją znacie, lubicie o niej czytać, pisać i ją jeść! O czym mówię?
młody, biało-przezroczysty liść
Awokado nazywane gruszką awokado ze względu na jej kształt. Jest owocem smaczliwki wdzięcznej (Persea americana), wiecznie zielonego drzewa należącego do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) razem z cynamonowcami (Cinnamonum) oraz wawrzynem, którego liście są wykorzystywane jako przyprawa (liść laurowy). Młode liście smaczliwki mają najpierw biało-przezroczysty kolor, po czym przybierają brązowo-czerwony kolor.
kiełkujące awokado (sierpień 2016)
Owocem smaczliwki jest awokado. Ma ono inne ciekawe nazwy jak gruszka aligatorowa, masło puszczy, owoc maślany czy masło Bogów. Zastanawiam się, kto wymyślał te nazwy...  Jest to jedyny na świecie owoc zawierający tłuszcze. Jak wspomniałem w tytule, awokado jest najczęściej uprawiane w Meksyku. Było tam uprawiane od co najmniej 7 tysiącleci przez Azteków. W dzisiejszych czasach jest często wykorzystywanym owocem w kuchni ponieważ jest smaczne i zdrowe (zawiera przeciwutleniacze, witaminy i inne cuda...). Pamiętajcie, aby nie poddawać awokado obróbce termicznej, ponieważ wtedy staje się gorzka w smaku.  Jak już pisałem w poprzednim poście o awokado, pestka awokado również jest jadalna. Podobno zawiera więcej wartości odżywczych niż sam owoc - może dlatego rośliny są takie silne :)
liście

 Teraz chciałbym zaprezentować Wam moje rośliny. Z jednej jestem najbardziej dumny. Na grupowym zdjęciu to ta druga od lewej. Ma największe i najpiękniejsze liście. Resztę zostawiam do Waszej oceny :) Powiem szczerze, awokado są tak dużymi roślinami, że trudno mi było znaleźć dla nich tło :)


młoda siewka (sierpień 2016)
OSTRZEŻENIE: Jeśli macie w domu zwierzęta, uważajcie na niektóre rośliny jak na przykład awokado. Są one trujące dla zwierząt. Osobiście mam dwa koty i psa, więc większość roślin trzymam w miejscu niedostępnym dla nich! Na szczęście zwierzęta są mądre, więc nie będą gryźć rzeczy dla nich trujących - mają węch i te ich tajemnicze receptory. W przypadku awokado, każda część rośliny jest trująca dla zwierząt!


liście mojego faworyta



 

LOSOWY POST:

  • JESIENNY DESER ZE ŚLIWKAMI, JABŁKAMI I CYNAMONEM
    03.10.2017 - 2 Comments
    Przepis na to jest banalnie prosty - powstał w wyniku jesiennego głodu na śliwki i cynamon. Najpierw przygotuj:  - śliwki węgierki - cukier trzcinowy - cynamon - gałkę muszkatołową - ekstrakt waniliowy (na etanolu, nie taki tłusty) -…
  • DZBANECZNIK DZBANKUJE!
    02.10.2018 - 0 Comments
     Tyle na to czekałem, aż w końcu polubiłem Nepenthes jako roślinę doniczkową z dekoracyjnymi... liśćmi! Dzbanecznik, roślina owadożerna znana przede wszystkim ze swoich ozdobnych, żądnych krwi dzbanków. W naturze pnącze rosnące w tropikach…
  • MOJE PASSIFLORY CZ. 2 (EDULIS, MOLLISSIMA)
    21.12.2016 - 1 Comments
    Hej, dzisiaj powracam z tematem passiflor. Kontynuuje post zaczęty tutaj. Przedstawię Wam moje kolejne dwie odmiany, czyli passiflora edulis i passiflora mollissima. Pierwszą znacie na pewno, tylko że pod nazwą Marakuja - tak, ta marakuja: czyli…
  • SADZIMY GUJAWY!
    25.01.2017 - 12 Comments
    Dzień dobry! Znacie gujawę? Będzie ona dzisiejszym tematem. Niedawno miałem możliwosc spróbowania owocu gujawy pospolitej. Jak smakuje? Owoc gujawy pospolitej (Psidium gujava) zwany również gruszlą właściwą jest jasnozielony i je się go ze…
  • TRZCINA CUKROWA, CZYLI CUKROWIEC LEKARSKI
    02.02.2021 - 0 Comments
     Na wyspie Reunion widok trzciny cukrowej jest jednym z tych najbardziej klasycznych. Czy jest się w górach, czy nad morzem, zawsze gdzieś tam w dali można dostrzec skrawek tej soczystej zieleni jaki tworzą na horyzoncie rozległe uprawy…