Przejdźmy do rzeczy. Koniec historii na dziś :)
Imbir jest wykorzystywany w kuchni jako przyprawa. Stanowi część hinduskiej przyprawy curry, nadaje jej lekko słodki i ostry smak. Cały smak imbir zawdzięcza olejkom eterycznym, które są w nim zawarte. Poza tym, jest uważany za afrodyzjak: ma pobudzać popęd płciowy u ludzi. Ale nie na tym koniec! Imbir jest przede wszystkim znany ze swoich leczniczych właściwości: ułatwia trawienie, zmniejsza mdłości, pobudza apetyt, leczy migreny oraz ma wiele innych "cudownych" działań. Osobiście lubię spożywać imbir w formie naparu ze względu na jego smak i posmak, jaki po sobie zostawia. Ucieram trochę imbiru na tarce, zalewam wrzątkiem i dodaję miód. Napój gotowy. Bardzo smaczny, jeśli dodatkowo zdrowy, to super.
Co mnie najbardziej cieszy, to fakt, że imbir nadaje się do uprawy doniczkowej. Jak więc go rozmnożyć? Imbir rozmnaża się poprzez podział kłącza. Ja postanowiłem zrobić mały eksperyment. Otóż nabiłem mój kawałem imbiru na dwie wykałaczki i wsadziłem do słoika z wodą, tak aby odrobinka kłącza pozostawała poza wodą. Po kilku dniach moczenia, Kłącze wypuściło nowe odnóżki. Niedługo zamierzam przesadzić mój imbir lekarski do doniczki, i czekać na pierwsze pędy (2) płonne (3).
Rozrastające się kłącze imbiru lekarskiego. |
(1) Kłącze: zgrubiały pęd podziemny, stanowi podziemną łodygę rośliny. Wychodzą z niego korzenie.
(2) Pęd: nadziemna część rośliny składająca się z łodygi, liści, pączków, kwiatów i owoców (nie mylić z łodygą!).
(3) Pęd płonny: pęd nie zawierający organów rozrodczych (pręcik i zalążnia), nie są na nim wytwarzane ani nasiona, ani owoce.