wtorek, 3 października 2017

JESIENNY DESER ZE ŚLIWKAMI, JABŁKAMI I CYNAMONEM


Przepis na to jest banalnie prosty - powstał w wyniku jesiennego głodu na śliwki i cynamon.

Najpierw przygotuj: 

- śliwki węgierki
- cukier trzcinowy
- cynamon
- gałkę muszkatołową
- ekstrakt waniliowy (na etanolu, nie taki tłusty)
- patelnię i miskę.
 
Wypestkuj śliwki, po czym przekrój je na połówki. W misce przysyp je cukrem trzcinowym, dużą łyżką cynamonu, odrobiną gałki muszkatołowej oraz 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Zostaw do macerowania min. 5 min, aż śliwka trochę się spoci.
 
 W tym czasie obierz i wypestkuj jabłko i obierz ze skórki pół banana; wsadź je do małego garnka i wlej trochę wody. Dodaj soku z cytryny i posyp cynamonem. Gotuj pod przykryciem aż mieszanka stanie się musem (około 10 min). 


Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią śliwki i smaż około 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Jeśli będzie się przypalać, zdejmij wcześniej z gazu. 

Dodatkowo:

- szklane puchary 
- lody waniliowe 
- ciasteczka maślane 
- cynamon i ciasteczko do posypania 
 
Przygotuj szklane puchary. Najpierw załaduj je 3 czubatymi łyżkami musu jabłkowo-bananowego. Pokrusz 1 maślane ciasteczko na 2-3 milimetrowe kawałki. Na to połóż 3 łyżki lodów waniliowych a na sam koniec gorące śliwki. Całość posyp pokruszonym ciasteczkiem i cynamonem.

Podawaj i jedz od razu. Najlepiej jedz trochę wszystkiego tak, aby całość się nie wymieszała od razu, ale żeby było czuć zimne i gorące naraz! 


Smacznego!!! 

Cyprian



LOSOWY POST:

  • IMBIR - MAGICZNE KŁĄCZE?
    25.02.2017 - 4 Comments
    Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest bardzo ciekawą rośliną znaną już o tysięcy lat. Wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, kulinarnym a nawet handlowym! Jest również bezpośrednio powiązany z wyspą Zanzibar. Nie wiesz, co mam na myśli?…
  • NASIONA GINKGO BILOBA
    11.10.2020 - 0 Comments
     Po opisaniu ciekawego drzewa, jakim jest ginkgo biloba, czas przejść do części praktycznej - rozmnażania tego gatunku oraz uprawy przydomowej! Udało mi się znaleźć żeński osobnik ginkgo biloba, który akurat miał na sobie wiele nasion.…
  • KORALOWIEC ZAKWITŁ NA PARAPECIE
    18.08.2019 - 0 Comments
    W ubiegłym roku kolejna egzotyczna roślina zadomowiła na moim parapecie, po tym jak w kwietniu przywiozłem ją z Francji, gdzie została sprowadzona z Indonezji. Najpierw przebyła dość długą drogę samochodem, a potem eksperymentowałam ze…
  • UPRAWA SŁODKIEGO ZIEMNIAKA - BATATA
    05.06.2018 - 0 Comments
     Wolę bataty od ziemniaków. Słodsze, smaczniejsze, większe. Choć nie ukrywam, że źle przyprawione robią się mdłe. Ciekaw jestem, czy bataty z ogrodu są jeszcze lepsze od tych ze sklepu. W tym roku po raz pierwszy uprawiam bataty. Wilec…
  • NOWE SMAKI: KUMKWAT
    28.01.2017 - 20 Comments
    Kumkwat jest kolejną rośliną, którą zaliczę do kategorii cytrusów. Ciekawostką jest fakt, iż kumkwat do tego rodzaju nie należy, ale często się z nim łączy. Co jeszcze robią? Kumkwat (Fortunella) jest rodzajem drzew należącym do rodziny…