poniedziałek, 29 kwietnia 2019

BABCINY PRZEPIS NA MAZURKA



Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto. A kto mówi tradycja, mówi też jej warianty - a w przypadku mazurka jest ich bardzo dużo. W każdym wypadku podstawą jest jednak dobre kruche ciasto. Na takie ciasto dziś podzielę się przepisem.
Mimo, że wielkanocny czas już minął, wiosenna aura jest wciąż odczuwalna i zachęcająca do spędzania wiosennych poranków na pieczeniu ciast...

W takich przepisach liczą się przede wszystkim proporcje oraz wyczucie. Zapis takiego przepisu nie jest łatwy, ponieważ wykonując go wraz z osobą gotującą od razu zauważamy odpowiednie ruchy, konsystencje, itp.

Oto lista składników:
mąka pszenna, ok. 180g
skrobia ziemniaczana, ok. 60g (1/3 wagi mąki)
cukier, ok. 50g (trochę mniej, niż skrobi)
masło zimne, ok. 150g (3 razy tyle, co cukru)
żółtka 2(a w razie potrzeby 3)

opcjonalnie dodatki, czyli np. kakao (aby otrzymać czekoladowego mazurka), cynamon, kardamon, ...

Jeśli chodzi o wykonanie, jest ono bardzo proste. Po pierwsze, najpierw należy jajka ugotować na twardo, Po czym będzie trzeba je ostudzić i obrać.

W dużej misce lub na stole należy wysypać wszystkie suche składniki (mąka, skrobia, cukier, kakao, przyprawy) i je wymieszać wraz ze szczyptą soli. Następnie pokroić masło na jak najmniejsze kawałeczki i odrobinę wymieszać.

Jajka obrać, pozyskać same żółtka. Utrzeć na tarce o drobnych oczkach żółtka ponad miską ze składnikami i wymieszać całość. Mieszając, należy bardziej składniki ucierać, niż rzeczywiście mieszać. Chodzi o to, aby masło zimne zostało wymieszane z resztą składników. Dobrze jest to zrobić jak najszybciej i najdokładniej - to wymaga wprawy.

Gdy ciasto już będzie miało odpowiednią, kruchą, ale elastyczną konsystencję, możemy przełożyć nasze ciasto do docelowej formy i zostawić na noc/parę godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Chodzi o to, aby masło dobrze zastygło. Można ten etap oczywiście pominąć, ale ciasto może ładniej się upiec po przebyciu w lodówce. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Następnie możemy przejść do dekoracji, czyli w zależności od gustu kremów orzechowych, czekoladowych, konfitur owocowych... Tutaj nie będę się rozpisywać, ponieważ każdy ma swoje preferencje i sprawdzone przepisy.

W mazurku na zdjęciu zrobiłem polewę z białej czekolady z kardamonem posypaną kandyzowanymi czereśniami. (100 mL śmietanki 30% podgrzać, dodać szczyptę kardamonu, zdjąć z gazu i dodać 200 g białej czekolady. Wylać na ostudzonego mazura i udekorować czereśniami, ewentualnie polać mleczną czekoladą. )



Mazurek ze zdjęcia wyszedł bardzo słodki (przede wszystkim polewa). Jeśli ktoś preferuje mniej słodkie ciasta, polecam eksperymentować z zamienianiem składników, itp.

Smacznego i czekam na Wasze sprawdzone przepisy lub inne wersje tego! :)

LOSOWY POST:

  • CYTRYNY - JAK JE WYSIEWAĆ?
    26.02.2018 - 2 Comments
    Rozpoczynam szeroki temat o cytrusach, zaczynając od cytryny (Citrus limon). Skąd ona się właściwie wzięła? Pochodzi z rodziny rutowatych, z gatunku cytrusów. Gatunek cytrusów miał prawdopodobnie trzy gatunki rodzicielskie : - pomarańczę…
  • CARCASSONE MOIM OKIEM
    01.09.2017 - 0 Comments
       Wracając z pamiętnego miasteczka Lourdes, zatrzymaliśmy się w Carcassone. Teoretycznie byłem dalej chory, więc zwiedzanie odbyło się na 50%. Zresztą czego się można było spodziewać po zamku? Widzieliśmy mury, mury i mury... Z daleka…
  • CÓRKA POWIETRZA ZAKWITŁA NA FIOLETOWO
    15.04.2017 - 0 Comments
     Hej!  W tym drugim poście o opltąwie pokażę Wam moje dwa okazy: Pierwszą jest oplątwa, którą kupiłem na wystawie storczyków. Nie wiem, jak się dokładnie nazywa ponieważ w chwii zakupu nie było takiej informacji. Jest jednak bardzo…
  • FILOZOFIA AGAWY
    09.10.2017 - 2 Comments
    Filozofia agawy jest niezmiernie prosta. Agawa kłuje. Bądź jak agawa. Agawa jednak nie tylko kłuje; to jest tak jak ze wszystkim. Czerwony Kapturek nie tylko idzie do babci, nie tylko rozmawia z wilkiem. Za każdą opowieścią kryje się coś…
  • JAK OTWORZYĆ KOKOSA W 3 MINUTY? TUTORIAL KROK PO KROKU + 4 ZASTOSOWANIA KOKOSA MŁODEGO
    26.07.2017 - 0 Comments
     Bezpieczne rozłupanie kokosa jest naprawdę twardym orzechem do zgryzienia (lol). Możesz się brać za to wiertarką albo siekierą, wtedy na pewno go otworzysz, ale czy nie otworzysz sobie przy tym ręki? Po raz kolejny przychodzę z…