piątek, 23 marca 2018

UPRAWIAĆ CYNAMON NA PARAPECIE? TAK!

Są rośliny, z których można się mniej lub bardziej cieszyć. Cinnamomum zeylanicum jest jedną z tych, na które patrzy się codziennie rano, po południu i wieczorem wyczekując młodych liści...


Udało mi się: pobrać sadzonkę pędową - gałązkę z liśćmi - i zapewnić jej tak dobre warunki, aby zechciała wypuścić korzenie wgłąb podłoża. Czytałem na niejednym forum, że cynamonowiec bywa ciężki w uprawie i nieraz żegnamy się z jego sadzonkami zbyt szybko. Czy to był łut szczęścia, czy dobre warunki nie jestem w stanie powiedzieć, ale na pewno się udało!

Cynamonowiec Cejloński pochodzi jak sama nazwa wskazuje z Cejlonu, czyli ze Sri Lanki. Jego lecznicze właściwości (rozgrzewający, przeciw grypie, wzmacniający oraz inne niekoniecznie znane nam dokładnie) znane były i wykorzystywane od dawna. Drzewo to rosło sobie szybko, będące nieraz inwazyjne. W środowisku naturalnym dorasta od 10 do 15 metrów, lecz obecnie w uprawie rzadziej do tego dochodzi, ze względu na fakt, iż regularnie ścina się trzyletnie gałęzie w celu uzyskania przyprawy korzennej dobrze nam znanej - cynamonu.

 Wygląda pięknie: jego liście wyglądają na wręcz szlachetne. Jest spokrewniony z laurem, bowiem oboje należą do wawrzynowatych (Lauraceae). Jego nazwa wywodzi się parwdopodobnie z greki (kinnamon, kinnamomon), gdzie miałby oznaczać "słodkie drewno". To z kolei wywodziłoby się z hebrajskiego quinamom, bowiem jest to roślina biblijna - w Piśmie Świętym wspomina się nieraz o cynamonie.
 Aby uprawiać cynamon, znajdź nasiona, roślinę matkę lub kup gotową sadzonkę. 
Jeśli chcesz ukorzeniać sadzonkę, przygotuj szklarnię (jeśli szczepka jest wystarczająco mała, możesz wykorzystać 5-litrowy baniak wody), albowiem cynamonowiec jest wybredny. Potrzebuje ciepła (25-30 stopni), przepuszczalnego, piaszczystego, żyznego podłoża. Potrzebuje też dobrego drenażu i nie wytrzyma ziemi gliniastej. Proponuję najpierw moczenie w perlicie/keramzycie, następnie dosypanie piasku z ukorzeniaczem.
O dziwo liście cinnamomum nie wydzielają jak dotąd zapachu, ale są ponoć spektakularnie czerwone w okresie wzrostu. Gdy zacznie rosnąć, dam znać!

Cyprian

LOSOWY POST:

  • MIECHUNKA KWITNIE!
    02.07.2017 - 0 Comments
     Już zaraz będę mógł zrywać owoce physalis prosto z krzaczka! Miechunka peruwiańska (zapoznaj się z nią w poprzednim poście) wreszcie zakwitła! Kwiaty są dość małe, rozdęte. Mają formę pentagramu (?!) i w środku są ciemnofioletowe. Internet…
  • OWOCE NIEŚPLIKA - NEFLE
    13.05.2018 - 0 Comments
     Po raz pierwszy spróbowałem pysznego owocu jakim jest "nefle" podczas wyjazdu do Rzymu. Owoc nieśplika japońskiego. Jak jeść? Jak smakuje? Je się pomarańczowy miąższ otaczający duże nasiona, które wyjmuje się i sadzi. W smaku w…
  • CO PIORĄ ORZESZKI PIORĄCE ?
    04.02.2017 - 4 Comments
    Co Wam mówi nazwa orzechy piorące? Jak pierwszy raz usłyszałem ich nazwę, wyobraziłem sobie puszkę orzeszków ziemnych solonych szorujących ubrania. A czym są naprawdę?  Orzechy piorące są owocem tak zwanego drzewa mydlanego (Sapindus…
  • NOWE NASIONA NOWE ROŚLINY CZ.5 : HERBATA DOMOWEJ ROBOTY
    08.06.2017 - 0 Comments
     Chyba każdy by tak chciał. Zaparzyć sobie herbatę z liści własnej kamelii (herbata chińska - Camellia sinesis czyli dosłownie kamelia chińska), jednak krążą o niej ciewkawe historie... Herbata chińska ma reputację trudnej w zdobyciu :) Po…
  • FILOZOFIA AGAWY
    09.10.2017 - 2 Comments
    Filozofia agawy jest niezmiernie prosta. Agawa kłuje. Bądź jak agawa. Agawa jednak nie tylko kłuje; to jest tak jak ze wszystkim. Czerwony Kapturek nie tylko idzie do babci, nie tylko rozmawia z wilkiem. Za każdą opowieścią kryje się coś…