Do you remember my post o imbirze? Przyszedł czas na zbiory! Jestem pod wrażeniem tego, jaka jest różnica pomiędzy tym imbirem ze sklepu, a domowym, świeżym imbirem prosto z doniczki - widać to nawet po jego złotobrązowym kolorze.
Na wiosnę posadziłem baaardzo dużo imbiru (Ziginber officinale) i w wyniku czego mam teraz jakieś 5 doniczek pełnych świeżego imbiru. Większość pędów już wyschła, uznałem sezon na imbir za rozpoczęty :) Jak zebrać imbir?
Najpierw oczyść donicę z liści i resztek rośliny, następnie wstaw ją do miski. Wysyp do góry nogami i potrząśnij tak, aby oddzielić jak najwięcej ziemi od kłącza.
Ten kawałek był dość widoczny i mały, więc łatwo było go wyjąć. Inne, bardziej poskręcane i pełne korzeni kłącza będzie trochę ciężej wyjąć. Wtedy najlepiej oderwać te korzenie od tego, co będziemy jeść.
Gdy już wyjmiesz część imbiru (trochę zostaw na przyszły rok), wyszoruj kłącze i umyj pod bieżącą wodą tak, aby usunąć wszystkie drobinki podłoża. Jeśli to jest włókno kokosowe, nie masz czym się martwić, ponieważ ono nie gnije ani nie pleśnieje.Ostatnim krokiem jest konsumpcja imbiru. Bardzo polecam w formie naparu (przepis)! :)
Dziś ostatni przedświąteczny weekend 2017 roku!
Na wiosnę posadziłem baaardzo dużo imbiru (Ziginber officinale) i w wyniku czego mam teraz jakieś 5 doniczek pełnych świeżego imbiru. Większość pędów już wyschła, uznałem sezon na imbir za rozpoczęty :) Jak zebrać imbir?
Najpierw oczyść donicę z liści i resztek rośliny, następnie wstaw ją do miski. Wysyp do góry nogami i potrząśnij tak, aby oddzielić jak najwięcej ziemi od kłącza.
Ten kawałek był dość widoczny i mały, więc łatwo było go wyjąć. Inne, bardziej poskręcane i pełne korzeni kłącza będzie trochę ciężej wyjąć. Wtedy najlepiej oderwać te korzenie od tego, co będziemy jeść.
Gdy już wyjmiesz część imbiru (trochę zostaw na przyszły rok), wyszoruj kłącze i umyj pod bieżącą wodą tak, aby usunąć wszystkie drobinki podłoża. Jeśli to jest włókno kokosowe, nie masz czym się martwić, ponieważ ono nie gnije ani nie pleśnieje.Ostatnim krokiem jest konsumpcja imbiru. Bardzo polecam w formie naparu (przepis)! :)
Dziś ostatni przedświąteczny weekend 2017 roku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz