niedziela, 10 grudnia 2017

ROZMNAŻANIE EPIPREMNUM


Jest to jedna z najważniejszych domowych roślin, ponieważ troszcząca się o nasze zdrowie. Epipremnum aureum, często nazywana Scindapsus [skindapsus]. Powiem Ci, jak najlepiej rozmnażać to pnącze, aby osiągnąć maksymalne efekty.
Przedstawiłem Epipremnum w osobnym poście, dlatego zapraszam Cię najpierw zaznajomić się z samą rośliną oraz z tym jak ją pielęgnować pod tym linkiem (Pielęgnacja epipremnum) odsyłającym do posta.
Rozmnażanie wegetatywne

Jest niezwykle proste, jak sama uprawa rośliny. Musimy najpierw znaleźć roślinę mateczną (matkę). To będzie raczej proste, bo jeśli żaden twój znajomy nie ma epipremnum, jeśli ty sam go nie posiadasz, na pewno znajdziesz epipremnum w pobliskiej restauracji lub barze, możesz wtedy poprosić o szczypkę. Epipremnum złociste rośnie też często w dużych centrach handlowych (np. Arkadia w stolicy).
 Gdy już znajdziesz matkę, utnij z niej kawałek o długości 10-15 centymetrów. Najlepiej urwać kawałek, na którym widzimy takie "zalążki korzeni" jak na powyższym zdjęciu. Cięcie należy zrobić jak najbliżej takiego właśnie brązowego "zalążka".
Gdy już będziesz w domu, wsadź sadzonki do wody, najlepiej do szklanego słoika, abyś mógł oglądać, jak szybko roślina wypuści korzenie :) 
Gdy tylko korzenie będą miały długość od 3 do 10 cm, przygotuj się do sadzenia. Ta roślina nie ma specjalnych potrzeb jeśli chodzi o podłoże. Ważny jest drenaż, czyli warstwa keramzytu, perlitu lub żwiru na dole doniczki, aby korzenie nie gniły, gdy zbierze się nadmiar wody. Następnie wsadź roślinę i przysyp ziemią uniwersalną. Możesz zastosować mieszankę z torfem, włóknem kokosowym oraz dosypać nawozu (o zaletach takiej mieszanki pisałem już parę razy).  Zauważyłem, iż scindapsus nieraz roślinie lepiej i szybciej w małych doniczkach aniżeli w dużych.

Jeśli interesujesz się epipremnum, może ciekaw jesteś innych roślin oczyszczających powietrze? 

Zapraszam Cię do zapoznania się z innymi pnączami z Dzikiego Parapetu!

LOSOWY POST:

  • BABCINY PRZEPIS NA MAZURKA
    29.04.2019 - 0 Comments
    Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto. A kto mówi tradycja, mówi też jej warianty - a w przypadku mazurka jest ich bardzo dużo. W każdym wypadku podstawą jest jednak dobre kruche ciasto. Na takie ciasto dziś podzielę się przepisem. Mimo,…
  • NOWY ROK 2017!
    01.01.2017 - 0 Comments
    Witajcie,  W tym pierwszym poście naszego nowego roku chciałbym ogłosić parę spraw. Przede wszystkim  chciałbym życzyć wszystkim czytelnikom wszystkiego najlepszego w 2017 roku!  Drugą sprawą jest sprawa postów. Dotychczas…
  • KORALOWIEC ZAKWITŁ NA PARAPECIE
    18.08.2019 - 0 Comments
    W ubiegłym roku kolejna egzotyczna roślina zadomowiła na moim parapecie, po tym jak w kwietniu przywiozłem ją z Francji, gdzie została sprowadzona z Indonezji. Najpierw przebyła dość długą drogę samochodem, a potem eksperymentowałam ze…
  • SMACZLIWKA GRUSZKĄ MEKSYKU?
    07.01.2017 - 12 Comments
    Smaczliwka - co to jest? Wszyscy dobrze ją znacie, lubicie o niej czytać, pisać i ją jeść! O czym mówię? młody, biało-przezroczysty liść Awokado nazywane gruszką awokado ze względu na jej kształt. Jest owocem smaczliwki wdzięcznej (Persea…
  • JAK ROZMNAŻAĆ PASSIFLORĘ WEGETATYWNIE
    05.08.2017 - 0 Comments
    Mam nadzieję, że bardzo polubiłeś passiflorę i że Cię do niej przekonałem! Pokażę w tym poście jak ją rozmnażać wegetatywnie, czyli nie za pomocą nasion. Poleca się bardziej tą metodę niż poprzez wysiew nasion, ponieważ tak otrzymana passiflora…