środa, 7 października 2020

JAK UPRAWIAĆ WŁASNĄ KURKUMĘ?

 W Azji kurkuma, imbir oraz galangal są uznawane za magiczne kłącza mające niezliczone działania prozdrowotne. Wspomagają nasz system odpornościowy, który jest szczególnie osłabiony w okresie przesileń. Każdego roku na przełomie lata i jesieni jest taki czas, że prawie wszyscy po kolei kończą przeziębieni.

Można temu zapobiec pijąc napary z tych właśnie produktów. Wiemy, że przykładowo kurkuma ma działania m.in. przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i rozgrzewająco. A skąd je pozyskać? Najlepiej uprawiać je samemu - ma się wtedy gwarancję zdrowego, czystego i przede wszystkim niechemizowanego produktu.

 

Jak uprawiać kurkumę (Curcuma longa)? 
 
Uprawa wcale nie jest trudna. Jedyną trudnością będzie znalezienie w sklepie dobrej jakości kłącza, które w najlepszym wypadku posiada europejski certyfikat uprawy biologicznej. Mamy wtedy pewność, że produkt nie ma w sobie pestycydów. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie rejony na świecie mają te same normy i w niektórych krajach produkty "biologiczne" mogą zawierać pestycydy w ograniczonych ilościach.

Zazwyczaj kłącze się sprzedaje w małych kawałeczkach. Wybierz 4-5 kłączy wyglądających na zdrowe i wyjmij. Resztę wsadź do lodówki i spożywaj. Najpierw przez 3-4 dni poczekaj, aż kurkuma przyzwyczai się do warunków Twojego domu, po czym zamocz ją na 2 dni w ciepłej wodzie najlepiej (40*C), ale letnia też ujdzie, zmieniając wodę 1-2 razy dziennie. 

Po tym czasie zostaw kurkumę na takim półmisku, z milimetrem wody. Po paru dniach powinna wypuścić zielone odrosty. 
 Czas kupić włókno kokosowe. Dlaczego? Nie roznosi grzybów ani pleśni, przewodzi powietrze i trzyma wilgoć. Jeśli chcecie potem spożywać kurkumę, nie ma innej opcji. Jeśli masz problem z kupnem, zamów w leroy merlin (coco grunt).


Wsadź kłącza na głębokość 1 cm do doniczki pełnej włókna kokosowego i czekaj, aż wypuści pierwsze liście. Żywotność to około 50%, ale wszystko zależy od sortu. Licz się z tym, że nie wszystkie kłącza się przyjmą i wypuszczą liście. 

 
 Co dalej?
 Tak wygląda kurkuma rozwinięta, ma parę liści, łodygę. Rośnie sobie. Podlewaj ją, daj do słońca, jeśli nawozisz, to jedynie czymś spożywczym, bo pamiętaj, że wszystko co dostaje się do ziemi przechodzi do kłącza, które potencjalnie będziesz jeść. 

Nawozimy herbatą, kawą, cytryną i tego typu rzeczami. 

Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji, śmiało pytaj!

Powodzenia!
Cyprian




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LOSOWY POST: