środa, 7 października 2020

JAK UPRAWIAĆ WŁASNĄ KURKUMĘ?

 W Azji kurkuma, imbir oraz galangal są uznawane za magiczne kłącza mające niezliczone działania prozdrowotne. Wspomagają nasz system odpornościowy, który jest szczególnie osłabiony w okresie przesileń. Każdego roku na przełomie lata i jesieni jest taki czas, że prawie wszyscy po kolei kończą przeziębieni.

Można temu zapobiec pijąc napary z tych właśnie produktów. Wiemy, że przykładowo kurkuma ma działania m.in. przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i rozgrzewająco. A skąd je pozyskać? Najlepiej uprawiać je samemu - ma się wtedy gwarancję zdrowego, czystego i przede wszystkim niechemizowanego produktu.

 

Jak uprawiać kurkumę (Curcuma longa)? 
 
Uprawa wcale nie jest trudna. Jedyną trudnością będzie znalezienie w sklepie dobrej jakości kłącza, które w najlepszym wypadku posiada europejski certyfikat uprawy biologicznej. Mamy wtedy pewność, że produkt nie ma w sobie pestycydów. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie rejony na świecie mają te same normy i w niektórych krajach produkty "biologiczne" mogą zawierać pestycydy w ograniczonych ilościach.

Zazwyczaj kłącze się sprzedaje w małych kawałeczkach. Wybierz 4-5 kłączy wyglądających na zdrowe i wyjmij. Resztę wsadź do lodówki i spożywaj. Najpierw przez 3-4 dni poczekaj, aż kurkuma przyzwyczai się do warunków Twojego domu, po czym zamocz ją na 2 dni w ciepłej wodzie najlepiej (40*C), ale letnia też ujdzie, zmieniając wodę 1-2 razy dziennie. 

Po tym czasie zostaw kurkumę na takim półmisku, z milimetrem wody. Po paru dniach powinna wypuścić zielone odrosty. 
 Czas kupić włókno kokosowe. Dlaczego? Nie roznosi grzybów ani pleśni, przewodzi powietrze i trzyma wilgoć. Jeśli chcecie potem spożywać kurkumę, nie ma innej opcji. Jeśli masz problem z kupnem, zamów w leroy merlin (coco grunt).


Wsadź kłącza na głębokość 1 cm do doniczki pełnej włókna kokosowego i czekaj, aż wypuści pierwsze liście. Żywotność to około 50%, ale wszystko zależy od sortu. Licz się z tym, że nie wszystkie kłącza się przyjmą i wypuszczą liście. 

 
 Co dalej?
 Tak wygląda kurkuma rozwinięta, ma parę liści, łodygę. Rośnie sobie. Podlewaj ją, daj do słońca, jeśli nawozisz, to jedynie czymś spożywczym, bo pamiętaj, że wszystko co dostaje się do ziemi przechodzi do kłącza, które potencjalnie będziesz jeść. 

Nawozimy herbatą, kawą, cytryną i tego typu rzeczami. 

Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji, śmiało pytaj!

Powodzenia!
Cyprian




LOSOWY POST:

  • CYFOMANDRA SIĘ ROZKRZEWIŁA
    04.05.2018 - 0 Comments
    Tamarillo dzięki swojemu intensywnemu wzrostowi i pokaźnym rozmiarom zyskało prawdziwe VIP-owskie miejsce na parapecie i na tarasie. Odpowiednio mi podziękowało - rozkrzewiając się i tym samym ukazując trzy kolejne stożki wzrostu. Stożkiem wzrostu…
  • CIBORA ZMIENNA KWITNIE
    24.11.2019 - 0 Comments
    W tym roku po raz pierwszy cibora spędziła lato na dworze. Wiosną przesadziliśmy parę mniejszych sadzonek do jednej dużej doniczki, więc teraz stoi jedna duża doniczka z wielką rośliną! Ostatnio cibora rozmnażana wegetatywnie zakwitła - to temat…
  • ROŚLINA DLA ZAPOMINALSKICH - PODLEWAJ RAZ NA MIESIĄC
    22.06.2017 - 0 Comments
     Sansewieria nie bez powodu otrzymała miano "żelaznej damy". Moglibyśmy ją nawet nazywać Margaret :) W każdym razie wreszcie udało mi się ją rozmnożyć! Niby ta sansewieria jest taka płodna, ale w rzeczywistości próbowałem ją rozmnożyć…
  • AWOKADO Z PESTKI
    15.10.2021 - 0 Comments
     Odkąd ujrzałem na własne oczy, co może wyrosnąć z pestki awokado aż ciężko mi wyrzucić do śmieci pozostałości po zjedzonym owocu... Dlatego pestka jest na swego rodzaju kwarantannie w zlewie, czekając na wyrok, który zarządzi jej losem :…
  • MRÓZ I BAMBUSY
    21.11.2018 - 0 Comments
    W Warszawie już po pierwszych przymrozkach. Jest to pierwsza zima niektórych moich bambusów - Fargesia scabrida 'Asian Wonder' oraz Sasa palmata. Reszta, czyli Phyllostachys aureosulcata 'aureocaulis', Fargesia rufa i Phyllostachys aurea mają…