środa, 8 marca 2017

UPIEKŁEM ZIEMIĘ

Fakt, że upiekłem ziemię nie czyni ze mnie mieszkańcem Wariatkowa. Miało to jednak konkretny cel.
Pieczenie gleby było potrzebne do otrzymania amatorskich "warunków laboratoryjnych". Za wszelką cenę chciałem mieć pewność, że ziemia nie okaże się zakażona grzybem czy pleśnią. Prowadzę eksperyment, w którym głównymi bohaterami są ogórki i księżyc. Więcej nie powiem.
Przejdźmy do pieczenia ziemi.


Zaletą sterylizacji gleby, na której będziecie coś sadzić jest pewność, że żadne grzyby i bakterie nie będą się w niej kryć. Czasami bakterie są potrzebne do odpowiedniego rozwoju roślin, ale często one są przyczyną śmierci naszej zielonej koleżanki. Można je jednak uzupełnić, stosując nawozy probiotyczne lub inne. O nawozach innym razem.

Składniki: 
- piekarnik
- żaroodporne naczynie
- ziemia uniwersalna

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Może być też 200. Wypełnij naczynie ziemią, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach możesz wyjąć naczynie i przemieszać glebę. Oczywiście potem włóż z powrotem naczynie do piekarnika. 

Może unosić się zapach ziemi w powietrzu, ale niedługo po wyłączeniu piekarnika znika. 


Powodzenia!

LOSOWY POST:

  • CÓRKA POWIETRZA ZAKWITŁA NA FIOLETOWO
    15.04.2017 - 0 Comments
     Hej!  W tym drugim poście o opltąwie pokażę Wam moje dwa okazy: Pierwszą jest oplątwa, którą kupiłem na wystawie storczyków. Nie wiem, jak się dokładnie nazywa ponieważ w chwii zakupu nie było takiej informacji. Jest jednak bardzo…
  • CO PIORĄ ORZESZKI PIORĄCE ?
    04.02.2017 - 4 Comments
    Co Wam mówi nazwa orzechy piorące? Jak pierwszy raz usłyszałem ich nazwę, wyobraziłem sobie puszkę orzeszków ziemnych solonych szorujących ubrania. A czym są naprawdę?  Orzechy piorące są owocem tak zwanego drzewa mydlanego (Sapindus…
  • SŁOWIAŃSKIE CIACHO TRDELNIK
    04.08.2017 - 0 Comments
    Moja mama mawia: "najlepszym zapachem jest zapach ciasta drożdżowego". W pełni się zgodzę. Bo zapach pieczonego trdelnika z rana daje chęć wstania i chwytania dnia! Pierwszy raz zetknąłem się z tym słowiańskim ciastem w budce przed centrum…
  • NOWY ROK 2017!
    01.01.2017 - 0 Comments
    Witajcie,  W tym pierwszym poście naszego nowego roku chciałbym ogłosić parę spraw. Przede wszystkim  chciałbym życzyć wszystkim czytelnikom wszystkiego najlepszego w 2017 roku!  Drugą sprawą jest sprawa postów. Dotychczas…
  • OWOCE PAPRYCZKI JALAPENO
    08.03.2020 - 0 Comments
    Znalazłem zdjęcia zeszłorocznych zbiorów papryczki jalapeno i przypomniałem sobie, że już czas na tegoroczne rozsady! Przypominam, że już koniec lutego minął. Na papryczki to najlepszy okres. Jeśli chcemy mieć papryczki, które dojrzały w słońcu…